Babička Marie a její kuchařská specialita – zelňačka s bandurkama

zpět

Jako druhá v pořadí se v naší minisérii zaměřené na poctivé domácí vaření a kvalitu potravin představí babička Marie – rodačka z Vrhavče, která je ve svých 80 letech stále plná energie. Pracuje jako průvodkyně v Klatovských katakombách, kde se ráda setkává s lidmi a předává jim své znalosti o místní historii. Přestože tvrdí, že vaření není její vášeň, její knedlíky a zelňačka jsou v rodině a mezi přáteli legendární. Dává přednost lokálním a kvalitním surovinám. Pěstuje si také vlastní zeleninu, chová slepice a tajná přísada do jejich bandurek je tuzemák. Kromě vaření má ráda sudoku, práci na zahradě a zvládá i řezat na cirkulárce. Stejně jako v minulém díle jsou základem kvalitní suroviny, které snadno poznáte podle log kvality, kterými se pyšní například výrobky oceněné značkou KLASA.

Co nám o sobě ještě prozradila babička Marie?

Jak si v kuchyni „sedli“ s Adamem Rundusem?

Na kterých suroviny nikdy nešetří a nakupuje je pouze v nejvyšší kvalitě?

Jaký je postup přípravy její legendární polévky a jaké má tajné tipy na výběr surovin?

To a mnohem více se dozvíte na: https://www.akademiekvality.cz/babicky

 

 

O projektu „To nejlepší od našich babiček“

Každý z nás má ve svém okolí někoho, kdo je pro něj ztělesněním poctivé domácí kuchyně – a pro většinu z nás jsou to právě naše babičky. Jsou nositelkami tradic, strážkyněmi rodinných receptů, které jim byly svěřeny jejich vlastními babičkami, a teď nastal čas, aby tyto poklady předaly dál. Babičky totiž dokážou nejen vařit srdcem, ale také poznat skutečnou kvalitu.
Projekt To nejlepší od babiček stojí na myšlence, že babičky jsou symbolem poctivého jídla a jejich osvědčené postupy a schopnost rozpoznat kvalitu jsou dnes nedocenitelné.
Proto jsme s Akademií kvality navštívili tři babičky a jednoho dědečka, aby se s námi podělili o své rodinné recepty. Tyto čtyři tradiční recepty jsou připraveny z kvalitních surovin, které poznáte například podle označení logy Klasa, BIO nebo Regionální potravina na obalu.
Cílem projektu je uchovat a předat znalosti, zkušenosti a tradice, aby kouzlo poctivého domácího vaření zůstalo zachováno.

V roli moderátora se Vám představí úspěšný influencer a účastník MasterChefa Adam Rundus.

 

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 932 produktů od 268 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.