Babička Naděžda a její sváteční moučník – věnec s makovo-tvarohovou náplní

zpět

V posledním díle našeho pořadu zaměřeného na moudrost našich babiček, poctivé vaření, tradiční recepty a kvalitu surovin je „babička“ Naděžda, která vaří už od svých dvanácti let. Prvním jídlem, které kdy uvařila, byl staročeský pokrm zvaný „jabšon“ – jednoduché bramborové těsto s jablky, které se připravuje jako placky. Nejvíce si oblíbila českou kuchyni a dbá na používání kvalitních, českých surovin. Vaření pro děti a vnoučata ji vždy těší a každému připraví to, co má nejraději. Nejčastěji vaří sladká jídla a zavařuje sezónní ovoce, které si sama vypěstuje nebo nasbírá při procházkách v lese, kam často chodí i na houby. Takto získané suroviny mají samozřejmě „něco navíc“, ale z kvalitních surovin, které snadno poznáte podle log kvality, kterými se pyšní například výrobky oceněné značkou KLASA, nikdy nesáhnete vedle.

Co nám o sobě ještě prozradila babička Naděžda?

Jak se jí vařilo společně s influencerem a účastníkem MasterChefa Adamem Rundusem?

Jak si vybírá suroviny a jaké má kuchařské tipy?

Jaké vyznává kulinářské tradice a jaká tradiční česká jídla připravuje netradičně?

Na kterých surovinách nikdy nešetří?

A jak připravíte věnec s makovo-tvarohovou náplní podle jejího receptu?

To a mnohem více se dozvíte na: https://www.akademiekvality.cz/babicky

 

 

O projektu „To nejlepší od našich babiček“

Každý z nás má ve svém okolí někoho, kdo je pro něj ztělesněním poctivé domácí kuchyně – a pro většinu z nás jsou to právě naše babičky. Jsou nositelkami tradic, strážkyněmi rodinných receptů, které jim byly svěřeny jejich vlastními babičkami, a teď nastal čas, aby tyto poklady předaly dál. Babičky totiž dokážou nejen vařit srdcem, ale také poznat skutečnou kvalitu.
Projekt To nejlepší od babiček stojí na myšlence, že babičky jsou symbolem poctivého jídla a jejich osvědčené postupy a schopnost rozpoznat kvalitu jsou dnes nedocenitelné.
Proto jsme s Akademií kvality navštívili tři babičky a jednoho dědečka, aby se s námi podělili o své rodinné recepty. Tyto čtyři tradiční recepty jsou připraveny z kvalitních surovin, které poznáte například podle označení logy Klasa, BIO nebo Regionální potravina na obalu.
Cílem projektu je uchovat a předat znalosti, zkušenosti a tradice, aby kouzlo poctivého domácího vaření zůstalo zachováno.

V roli moderátora se Vám představí úspěšný influencer a účastník MasterChefa Adam Rundus.

 

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 932 produktů od 268 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.