Děda Milan a jeho rodinný recept – staročeská svíčková

zpět

Třetí účastník našeho pořadu zaměřeného na tradici, poctivost a návrat ke kvalitě v kuchyni, kterou známe od našich babiček, je tak trochu netradiční – nejedná se totiž o „babičku“, ale o „dědu“. Pan Milan bydlí v rodinném domku ve Kdyni kousek od Domažlic. Již od dětství je vášnivým chovatelem holubů. Rád si pěstuje vlastní zeleninu – hlavně rajčata, ze kterých si vaří domácí rajskou. Nejvíc je však pyšný na svou svíčkovou, kterou připravuje podle starého rodinného receptu. Jeho kuchyně je založena na přesnosti, což odpovídá jeho profesi nástrojaře. Vaření je pro něj radostí, a jak sám rád říká: „Jídlo je lepší až druhý den, když je odleželé“. A samozřejmě z kvalitních surovin, které snadno poznáte podle log kvality, kterými se pyšní například výrobky oceněné značkou KLASA.

Co nám o sobě ještě prozradil děda Milan?

Jak se mu vařilo s Adamem Rundusem, kterého znáte (nejen) ze soutěže MasterChef?

Jak si vybírá suroviny a jaké má kuchařské tipy?

Jaký je postup přípravy staročeské svíčkové, který se v jeho rodině dědí z generace na generaci?

To a mnohem více se dozvíte na: https://www.akademiekvality.cz/babicky

 

 

O projektu „To nejlepší od našich babiček“

Každý z nás má ve svém okolí někoho, kdo je pro něj ztělesněním poctivé domácí kuchyně – a pro většinu z nás jsou to právě naše babičky. Jsou nositelkami tradic, strážkyněmi rodinných receptů, které jim byly svěřeny jejich vlastními babičkami, a teď nastal čas, aby tyto poklady předaly dál. Babičky totiž dokážou nejen vařit srdcem, ale také poznat skutečnou kvalitu.
Projekt To nejlepší od babiček stojí na myšlence, že babičky jsou symbolem poctivého jídla a jejich osvědčené postupy a schopnost rozpoznat kvalitu jsou dnes nedocenitelné.
Proto jsme s Akademií kvality navštívili tři babičky a jednoho dědečka, aby se s námi podělili o své rodinné recepty. Tyto čtyři tradiční recepty jsou připraveny z kvalitních surovin, které poznáte například podle označení logy Klasa, BIO nebo Regionální potravina na obalu.
Cílem projektu je uchovat a předat znalosti, zkušenosti a tradice, aby kouzlo poctivého domácího vaření zůstalo zachováno.

V roli moderátora se Vám představí úspěšný influencer a účastník MasterChefa Adam Rundus.

 

Babicky

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 932 produktů od 268 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.