V roce 2019 inspektoři SZPI hodnotili celkem 171 šarží potravin oceněných národní značkou kvality KLASA, přičemž v hodnotících parametrech nevyhověla pouze jedna šarže. V případě potravin oceněných značkou Regionální potravina vyhověly požadavkům právních předpisů všechny ze 77 testovaných šarží. U dvou výrobků bylo zjištěno porušení pravidel pro udělování značky RP z důvodu nedodržení stanoveného podílu surovin z ČR.
Potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina totiž musí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mj. o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších aditiv, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny atd.
Zdroj: SZPI