Tradiční výroba valašského a slováckého regionu dnes

zpět

Také v dnešní uspěchané době plné polotovarů se najdou společnosti, které se věnují tradiční výrobě a na český trh dodávají hodnotné výrobky. V oblasti Slovácka a Valašska se nacházejí hned čtyři společnosti, které si velice zakládají na kvalitě a čerpají z historických regionálních receptur.

Jednou z nich je Pekařství VALAŠSKÉ FRGÁLY, s.r.o. s výrobou typických koláčů jménem Frgály, jejichž receptura je až dvě stě let stará. Jako další lze uvést Mlékárnu Valašské Meziříčí, spol. s r. o. zaměřující se také na výrobu bioproduktů, za které získala mnohá ocenění. Zástupcem Slovácka je společnost VOMA s.r.o., jejíž výrobky nesou nejen regionální názvy, ale vycházejí i z regionálních receptur. Poslední společnost sídlí ve Vizovicích. Hlavní produkcí firmy RUDOLF JELÍNEK a.s. jsou ovocné destiláty, zejména pak slivovice. Přestože společnosti zastupují rozdílná potravinářská odvětví, spojuje je nejen region,  ale i produkce kvalitních výrobků oceněných značkou KLASA.

výroba„Zachováváme lidové tradice, oprašujeme dávné receptury a snažíme se je předat dalším generacím,“ uvádí Ing. Jana Kasalová, majitelka společnosti Pekařství VALAŠSKÉ FRGÁLY, s.r.o. „Zaměřujeme se především na kvalitu výrobků a dodržení tradičních postupů výroby jednotlivých druhů pečiva. Všechny výrobní činnosti kromě mísení těsta probíhají ručně,“ dodává Ing. Jana Kasalová.

Výrobky Pekařství VALAŠSKÉ FRGÁLY, s.r.o. jsou dodávány do obchodních sítí po celé České republice. Nejtypičtější produkt společnosti a zároveň specialita Valašska je Frgál hruškový, který patří mezi nejoriginálnější ze všech druhů valašských frgálů. Hrušková povidla jsou vyrobena ze sušených hrušek. Jejich chuť je výrazně hrušková s jemnou stopou jablek, švestek a vyváženou vůní badyánu. Zákazníci si mohou vybrat z patnácti druhů náplní.

Dalším výrobkem z portfolia produktů je Pletený věnec z kynutého těsta. Obsahuje sušené švestky, rozinky, lískové a vlašské ořechy. O Vánocích jej lze použít jako dekorace na slavnostní stůl.

Druhým ze zástupců Valašska je Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o., která se řadí mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků a BIO výrobků České republiky. „Popularita výrobků Mlékárny Valašské Meziříčí stále stoupá, což nepovažuji jen za svůj úspěch, ale za úspěch všech lidí, kteří zde pracují,“ říká vedoucí obchodu a marketingu společnosti Mlékárna Valašské Meziříčí Zdeněk Bukovjan.

nápojJedním z produktů Mlékárny Valašské Meziříčí, který získal ocenění kvality KLASA, je BIO kysaný nápoj s jahodovou příchutí. Obsahuje probiotickou kulturu a řadu vitaminů a minerálů, které kladně působí na lidský organismus. Produkt získal i řadu prestižních ocenění v rámci soutěže Česká biopotravina roku 2007.

Novinkou společnosti jsou kysané jogurtové nápoje Merenda, které se vyrábí ve čtyřech příchutích, jak v klasických, tak  netradičních. Výrobky Merenda získaly řadu ocenění, jedním z nich je „Perla Zlínska 2010“.

surovinyVýroba a zpracování masných výrobků je hlavním předmětem podnikání rodinné firmy VOMA s.r.o., která patří mezi významné výrobce Slovácka. „Disponujeme nejnovějšími technologiemi a zaměřujeme se na ekologické procesy výroby. Originální receptury navíc vycházejí z regionální tradice,“ říká Miroslav Mahdalík, majitel společnosti VOMA s.r.o.

Jedním z výrobků oceněných značkou kvality KLASA je Lopenická slanina, která je charakteristická svou nezaměnitelnou pikantní chutí.

Produkt Bílokarpatský salám nese nejen ocenění KLASA, ale i „Perlu Zlínska“. Jedná se o měkký salám, neobsahující lepek, s typickou kořeněnou chutí a vůní. Tradiční regionální výrobek z oblasti moravských Kopanic má v rámci své podskupiny měkkých salámů díky složení surovin nadstandardní kvalitu, což se odráží na chuti.

slivoviceVýrobce z oblasti Valašska v neposlední řadě reprezentuje společnost RUDOLF JELÍNEK a.s. Stěžejním produktem této společnosti je slivovice, kterou vyrábí v několika variantách (bílá, zlatá, jubilejní, kosher atd.). V portfoliu produktů nalezneme dále značkové ovocné

destiláty výjimečné kvality jako hruškovice, meruňkovice, třešňovice nebo jablkovice.

„Aktuální novinkou je Vizovická slivovice 2008. Jedná se o první ročník limitované edice Vizovické slivovice“, říká František Náhlík, obchodní manažer pro Prahu, střední a jižní Čechy. „Základem je devět odrůd švestek z vlastních sadů společnosti,“ dodává František Náhlík. Za svou nazlátlou barvu vděčí sušeným švestkám, které byly do destilátu přidávány během zrání. Výjimečný produkt si zaslouží i výjimečný obal, který je ručně opatřen etiketou, korkovým uzávěrem, voskovou pečetí a číslem. Vizovická slivovice 2008 je ručně stáčena do 0,7l lahví.

 

 

Všichni tito výrobci Vám umožní vychutnat tu pravou chuť Slovácka a Valašska!

 

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 932 produktů od 268 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.