Značka Klasa nově zdobí další oceněnou řadu jedinečných a kvalitních výrobků od českých producentů

zpět

Logo Klasa najdete na oceněných výrobcích již od roku 2003. Toto prestižní označení kvality získala již řada skvělých výrobků a nově ji najdete například na dobrůtkách a sirupech od Sejkorky, několika druzích chleba z pekařství Cais, medovém perníku PROFILOM, pivu z Pivovaru Bizon či sýrech od Markéty Palánové.

Logo Klasa na výrobku garantuje výjimečnou kvalitu a jedinečnost takto oceněných produktů při srovnání s běžnými výrobky na trhu. Značku Klasa uděluje ministr zemědělství na tři roky. Po celou dobu platnosti certifikátu jsou ocenění výrobci kontrolováni Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Státní veterinární správou. Logo Klasa je tak hodnotným ukazatelem a zárukou pro spotřebitele, kteří mají jistotu, že když přidají do nákupního košíku takto označený produkt, kupují kvalitní potravinu vyrobenou v České republice.

 

 

PRODUCENT

OCENĚNÝ PRODUKT

Pivovar Ferdinand, s.r.o.

Ferdinand ležák světlý Premium, bezlepkové pivo

AGRO – Měřín, obchodní společnost, s.r.o.

Hraběcí Klobása

Aneta Konečná

Slovácký chleba

CHOVSERVIS a.s.

Selská paštika

Sekaná TORO

POLABSKÉ MLÉKÁRNY a.s.

BIO Matylda Jahodová

Rybářství Kolář, a.s.  

Siven alsaský „lososovitý“ filet bez kůže

Siven alsaský „lososovitý“ filet s kůží

Siven alsaský „lososovitý“ kuchaný

Siven alsaský filet bez kůže

Siven alsaský filet s kůží

Siven alsaský kuchaný

Bc. Soňa Bolfová

Karl LIQ Slivovice 50%

Karl LIQ Višňovice 48%

Karl LIQ Hruškovice 48%

Martina Koníčková

Sirupy od Sejkorky Jahoda

Sirupy od Sejkorky Višeň s vůní a chutí vanilky

Sirupy od Sejkorky Lesní borůvky s chutí Ginkgo biloby

Dobrůtka od Sejkorky Maliny s mléčnou a bílou čokoládou

Dobrůtka od Sejkorky Borůvka, černý rybíz, čokoláda 811

Dobrůtka od Sejkorky Višně s brusinkami v čokoládě

Pekařství Cais

Chalupářský chléb

Chléb Boubín

Dvoukvasový chléb

Chléb Libín

Žitný chléb

Zemědělské družstvo Haňovice

Rajčata snack – odrůda Adorelle

Bylinkarium, s.r.o.

Jitrocel

Pampeliška

Šalvěj

Šípek

Markéta Palánová

Sýrové klubíčko

Zrající kravský sýr – přírodní

Kravský sýr uzený

PRIFILOM s.r.o.

Lahůdkové tyčinky s cibulkou a solí

Medový perník

Robert Beneš

Pivovar Bizon Hrobník 15 Černý speciál

Pivovar Bizon Karolína Světlá 13 Světlý speciál

Pivovar Bizon Nostalgie 12 Světlý ležák

 

Pivovar Ferdinand, s.r.o.

Benešovský Pivovar Ferdinand založil roku 1897 arcivévoda František Ferdinand d’Este a dodnes vaří pivo podle tradičních receptur. Řadí se tak mezi rukodělné a typicky české pivovary, kde kvalitu piva neustále sledují ti nejzručnější pivovarníci. Zlatavému moku věnují dostatek péče a pozornosti. Pod jejich rukama vzniká rovnou čtrnáct druhů spodně kvašených piv, čtyři sezonní speciály a čtyři nealkoholická piva v čele s letošní novinkou, pomerančovým bezlepkovým BeerMIXem. Součástí pivovaru je ojedinělá humnová sladovna, která nejenže vyrábí slad pro potřebu benešovského pivovaru, ale zásobí jím i další pivovary po celé České republice i v zahraničí. Pivovar Ferdinand v průměru ročně uvaří na 28 000 hektolitrů piva. 

Ferdinand ležák světlý Premium, bezlepkové pivo

Pivo s plnou sladovou chutí, jemnou harmonickou hořkostí a silným řízem. Bezlepkové pivo Ferdinand je obdobou klasického dvanáctistupňového světlého ležáku Premium. Můžou si ho však vychutnat i lidé s celiakií. Kvalita je neustále kontrolována. Ležák je uvařený z benešovského sladu a chmelený třemi druhy chmele. Pravidelně ho testuje nezávislá akreditovaná laboratoř. Výsledky těchto testů pravidelně pivovar zveřejňuje na svých webových stránkách. Podle protokolů o zkoušce vzorku je vždy obsah lepku méně než 10 mg/l, přičemž legislativní limit je 20 mg/l. Pšeničného prolaminu (gliadinu) v něm najdete méně než 5 mg/l.

 

AGRO – Měřín, obchodní společnost, s.r.o.

AGRO – Měřín, obchodní společnost, s.r.o. byla založena v roce 1995 a již více než 20 let provozuje Řeznictví-Uzenářství Měřín, kde tradičně zpracovává výhradně tuzemské hovězí a vepřové maso převážně z chovů skupiny AGROMĚŘÍN. Hlavní část produkce představují bouraná hovězí a vepřová masa a masné výrobky v širokém sortimentu. Poctivé masné výrobky z Vysočiny a tuzemská bouraná masa jsou zákazníkům nabízeny prostřednictvím vlastní prodejní sítě RYNEK.

Hraběcí Klobása

Výrobek lahodné chuti a příjemné vůně, jemně kořeněný drceným pepřem a česnekem, po ohřátí na skusu šťavnatý. Konzistence pevná a soudržná, na řezu klobásu tvoří mozaika složená z tmavě růžové libové svaloviny z vepřové plece s kousky tučnější svaloviny z vepřového boku. Jedná se o klobásu s velmi vysokým podílem masa, ve výrobku je ho 98 %. Dílo je plněno do jedlého vepřového střívka a hotový výrobek balen do ochranné atmosféry.

 

Aneta Konečná

Tato řemeslná pekárna je rodinnou firmou sourozenců Konečných, kteří ji vedou už od roku 2013, kdy společně začali provozovat Restaurant Panoptikum v Uherském Brodě. Chtěli vytvořit něco výjimečného a proto pilně promýšleli všechny detaily až se zrodil poklad jménem Slovácký chleba.

Slovácký chleba

Tajemství chleba tkví v poctivých surovinách, trpělivosti a ruční práci. Při výrobě nejsou přidávány žádné konzervanty, ani barviva. Veškeré suroviny si pečlivě vyrábějí a rádi podporují další lokální výrobce. Sourozenci Koneční se s láskou starají o kvásek, který krmí každý den. Používají takzvané lednicové kynutí, kdy díky nízké teplotě probíhá kynutí pomaleji, ale zato intenzivněji, takže chleba má pak výraznější chuť.

 

CHOVSERVIS a.s.

CHOVSERVIS a.s. je společnost s letitou tradicí. Její historie se píše od roku 1982 a po celou dobu razí heslo, že prioritou pro ni byla, je a bude kvalita a preciznost. Jsou si zde dobře vědomi, že na kvalitě masa se významně podílí původ zvířat, jejich chov, výkrm a jatečné zpracování, proto zde garantují maso výhradně z českých chovů od špičkových chovatelů v ČR.

Selská paštika

Hledáte poctivou chuť, která vás vrátí zpátky do dětství? Pak ochutnejte selskou paštiku, lahodný produkt z kvalitního masa a koření, vyrobený podle starých receptur s vysokým podílem ručních prací. Ať už hledáte rychlou a chutnou svačinu nebo originální chuťovku, selská paštika vás nikdy nezklame.

Sekaná TORO

TORO sekaná je chutný a snadno připravitelný pokrm, který potěší celou rodinu. Sekaná je připravena podle osvědčených receptů našich babiček, ale s trochou moderní invence, která ji dělá ještě chutnější a lákavější. Tato česká klasika se vyznačuje delikátní chutí, je založena na vysoce kvalitních vstupních surovinách z domácí produkce.

 

POLABSKÉ MLÉKÁRNY a.s.

Česká mlékárna s obchodní značkou MILKO, výrobním závodem a sídlem v Poděbradech a sýrárnou ve Varnsdorfu. Každý den zpracovávají mléko a smetanu výhradně od českých zemědělců. zpracovávají čerstvé mléko a smetanu výhradně od českých zemědělců.

BIO Matylda Jahodová

BIO Matylda Jahodová je dezert s BIO tvarohem a BIO jogurtem vyrobený výhradně z českého BIO mléka a BIO smetany. Ochucující jahodová složka pochází též z ekologického zemědělství. BIO Matylda Jahodová neobsahuje lepek, je přírodním zdrojem bílkovin a kromě tradičních jogurtových kultur obsahuje navíc probiotický kmen Bifidobacterium, BB-12. Výrobek je určen především dětem a doplňuje výrobkovou řadu BIO Matylda.

 

Rybářství Kolář, a.s.

Rybářství Kolář a.s. se zabývá chovem ryb na Vysočině – především v rybnících na Českomoravské vrchovině. V současné době hospodaří na rybnících o rozloze cca 750 ha vodní plochy a mají dvě rybníkářská střediska se sídly v Křižanově a Náměšti nad Oslavou. Dále se ve značné míře zabývají chovem lososovitých druhů ryb, které díky svým přirozeným vlastnostem vyžadují sice proudnou, studenou a poměrně čistou vodu, ale také jsou lépe přizpůsobeny k odchovu v průtočných systémech. Chov lososovitých druhů zajišťují v současné době dvě střediska, a to Velké Meziříčí a Ujčov. V posledních letech se soustředí na chov sivena alsaského, který je kříženec sivena amerického a sivena arktického (alpského). Siven alsaský „lososovitý“   je krmen krmivem s vyšším obsahem karotenoidu, které patří mezi antioxidanty používané v lidské výživě. Proto je svalovina sivena alsaského „lososovitého“ viditelně pigmentována do oranžovočervena.

Siven alsaský „lososovitý“ filet bez kůže

Siven alsaský „lososovitý“ filet s kůží

Siven alsaský „lososovitý“ kuchaný

Siven alsaský filet bez kůže

Siven alsaský filet s kůží

Siven alsaský kuchaný

 

Bc. Soňa Bolfová

Karl LIQ Distillery je mikro rodinný lihovar z malé obce Nemochovice v podhůří Litenčické pahorkatiny v okrese Vyškov. Zabývá se výrobou malých šarží ovocných destilátů a likérů tradiční metodou z ovoce z vlastních sadů a blízkého okolí. Klade důraz na vysokou kvalitu, veškerá produkce je zpracována ručně a s nejvyšší péčí. Vstupní surovina pro výrobu destilátů je pečlivě vybírána a tříděna, ovoce je mělněno anebo odpeckováno. Kvašení probíhá v temperované místnosti při řízené teplotě. Následná destilace je velmi pomalá, 2-3stupňová, na koloně s vysokým obsahem mědi pro maximální čistotu destilátu a pro zachování nejlepší chuti a vůně ovoce. Výsledkem je tradiční, vysoce kvalitní ovocný destilát plný chutí a vůní.

Karl LIQ Slivovice 50%

Karl LIQ Višňovice 48%

Karl LIQ Hruškovice 48%

 

Martina Koníčková

Sirupy paní Koníčková začala vařit nejprve pro svou rodinu k příležitosti různých oslav. Později ji stále se zvyšující poptávka přiměla zařídit si sdílenou dílnu v Jirnech u Prahy a dnes už vaří ve své vlastní dílně, která ji umožňuje větší prostor pro tvořivost. Odměnou je pro ni stále se vracející spokojený zákazník, který si dnes může vybrat z třinácti druhů sirupů a čtyř druhů ovocných krémů s čokoládou. Nemalou radost ji jistě udělalo získání ocenění Regionální potravina na sirup levandulový v roce 2021, Živnostník roku 2022 za Středočeský kraj a v loňském i letošním roce získání značky Klasa. Bylinné sirupy jsou vyráběny z bylinek, které rostou na jihu Čech. Sirupy jsou bez chemických přísad, dochucovadel, esencí, sladidel, barviv a ostatních náhražek. Chuť, barva i vůně sirupů jsou opravdu pouze po bylinkách a ovoci.

Sirupy od Sejkorky Jahoda

Sirupy od Sejkorky Višeň s vůní a chutí vanilky

Sirupy od Sejkorky Lesní borůvky s chutí Ginkgo biloby

Dobrůtka od Sejkorky Maliny s mléčnou a bílou čokoládou

Dobrůtka od Sejkorky Borůvka, černý rybíz, čokoláda 811

Dobrůtka od Sejkorky Višně s brusinkami v čokoládě

 

Pekařství Cais s.r.o.

Pekařství Cais je řemeslná pekárna z šumavského Vlachova Březí založená již v roce 1993. Dbají na kvalitu, tradici, ruční zpracování a čerstvost. Každý chléb se vždy ručně válí a peče se v pecích s kamenným podkladem, což je velmi blízké pečení našich babiček. Stavebním kamenem každého výrobku jsou lokální suroviny a vlastně vyváděný žitný či pšeničný kvas. Použitá mouka je výhradně od jihočeského dodavatele Bratři Zátkové SE – Zátkova mouka, která je též oceněna značkou Klasa. Některé výrobky nesou označení Native Line, neboli výrobky bez ​„éček“. Nejedná se pouze o absenci ​aditiv přidávajících se do potravin kvůli trvanlivosti, barvě, chuti, konzistenci a různým jiným vlastnostem, ale především nesmí obsahovat extrakty, ale pouze komplexní suroviny. Všeobecně řečeno, jedná se o snahu navrátit se k přirozené chuti pečiva a potravin. A to je pro pekárnu zásadní. Všechny výrobky Native Line jsou označeny logem se zeleným zrníčkem.

Chalupářský chléb

Chalupářský chléb je symbolem pekárny. Je to výrobek, na kterém pekárna takříkajíc vyrostla a kterému se díky jeho specifickému tvaru říká také ​„kytička“. Tvar mu dodává karbování – ruční zářezy po stranách každého bochníku. Jeho základem je vlastní žitný kvas. Po vytažení z pece se navíc potírá vodou pro krásnou lesklou barvu a sype kmínem. Specifický je vysoký poměr žitné mouky k mouce pšeničné 60:40.

Chléb Boubín

Chléb Boubín je vytvořen s precizností a pečlivostí, aby poskytl nezapomenutelný gastronomický zážitek. Patří mezi tradiční výrobky pekárny a nese název hory Boubín, která se nachází na Šumavě v blízkosti samotné pekárny. Chléb Boubín je součástí řady Native Line. Tento chléb získává svou kvalitu a chuť díky přidané špaldové mouce a bílému jogurtu. Řemeslná poctivost zaručuje, že každý kousek pečiva je pečlivě ručně zpracován od začátku až do konce. Vyroben je z vlastně vyvedeného žitného kvasu.

Dvoukvasový chléb

Jde o pšeničnožitný chléb unikátní spojením pšeničného a žitného kvasu. Toto spojení dodává chlebu výjimečnou chuť navíc se může pochlubit označením Native line.

Chléb Libín

Chléb Libín je vytvořen s řemeslnou precizností a pečlivostí a svým názvem odvozeným od nejvyššího vrcholu Šumavského předhůří. Chléb Libín je také součástí naší řady Native Line. Tento chléb získává svou kvalitu a chuť díky přidanému bílému jogurtu. Ruční válení a vlastní žitný kvas jeho vlastnosti dotvářejí.

Žitný chléb

Při výrobě žitného chleba se pekařství nechá vést tradičními postupy, ale přidává i špetku kreativity, aby konzumentům přineslo co nejlepší chuťový zážitek. K výrobě se používá kvalitní mouka, těsto se nechává kynout přirozenou cestou, což mu dodá jedinečnou strukturu a chutnou kůrku. Díky speciálnímu postupu kynutí a následnému pečení vzniká výrazně rozpraskaná kůrka.

 

Zemědělské družstvo Haňovice

Zemědělské družstvo Haňovice se rozkládá v okrajové části Hané, západně od Litovle a částečně zasahuje do CHKO Litovelské Pomoraví. Podnik má dlouholetou tradici. Zabývá se rostlinnou výrobou a chovem mléčného skotu. Provozuje také výrobu plastových technických profilů a tiskových strun do 3D tiskáren světového formátu, od roku 2012 provozuje také bioplynovou stanici s produkcí elektrické energie a tepla.

Rajčata snack – odrůda Adorelle

Pěstování rajčat bylo zahájeno v roce 2016 ve sklenících o celkové rozloze přibližně tři hektary. Záměrem je pěstovat cherry rajčata s výbornou chutí, bez zbytků pesticidů, která je srovnatelná s BIO produkty, popřípadě s produkty pro dětskou výživu. Díky šetrné a udržitelné produkci jsou místní rajčata dostupná po celý rok. Mají intenzivní chuť a garantují čerstvost.

 

Bylinkarium, s.r.o.

Andrea Košťálová z Jihomoravského kraje v současnosti pěstuje přes sedmdesát druhů bylinek a vyrábí z nich na dvacet různých bylinkových koncentrátů. Její produkty jsou výsledkem tradičních postupů i rodinné spolupráce. Pro jejich výrobu je převážná část bylin pěstována na vlastní bylinkové zahradě, která se nachází v obci Katov, na pomezí Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina. Sbírají pouze zdravé byliny a dodržují vhodné časy pro sběr. Samozřejmostí je správný technologický postup při zpracování a výrobě a šetrná pasterizace.  Výrobky paní Košťálové získaly v roce 2022 certifikát BRNĚNSKO originální produkt a v roce 2023 přibylo i první místo v soutěži Zlatá chuť jižní Moravy za kopřivový koncentrát a značka Klasa pro výrobky Kopřiva, Divizna, Mateřídouška a Tymián.

Jitrocel

Pampeliška

Šalvěj

Šípek

 

Markéta Palánová

Sýrárna Jezeřany-Maršovice je malá rodinná firma, která chová na 100 koz a několik kusů krav. Pro výrobu sýrů zpracovává vlastní kozí a kravské mléko. V sýrárně se výhradně ručně vyrábí čerstvé, pařené a zrající sýry. Paní Markéta Palánová je také držitelkou ocenění Regionální potravina pro výrobek Kozí sýr přírodní dlouho zrající a zrající kozí sýr Poustevník.

Sýrové klubíčko

Výjimečnou chuť získává sýr spojením kravského a kozího mléka. Ze sceleného sýrového těsta, které se máčí v horké vodě, se ručně vytahuje sýrová nit. Ta se zchladí, máčí v solném roztoku a následně ručně svinuje do klubíčka. Atraktivní výsledný vzhled sýrového klubíčka je na trhu naprosto ojedinělý.

 

Zrající kravský sýr – přírodní

Sýr se vyrábí ručně z neodstředěného pasterizovaného mléka s velkým podílem smetany. Tím získává sýr jemnou nažloutlou barvu. Zrání dodá sýru výjimečně lahodnou chuť a pevnou strukturu.

 

Kravský sýr uzený

Sýr se vyrábí ručně a tím si zachovává specifickou smetanovou chuť, je pevné konzistence a klasickým uzením na ovocném dřevě získává příjemný kouřový nádech.

 

 

PRIFILOM s.r.o.

Obchodní společnost PRIFILOM s.r.o. založily sestry františkánky v Brně v roce 2014 na podporu svých sociálních, charitativních a vzdělávacích činností. Po otevření vlastní klášterní kavárny Vincafé Filomenka v Grohově ulici se přesunula veškerá výroba právě do této kavárny. Denně se zde peče z kvalitních surovin jemné pečivo, koláče, dezerty, trvanlivé pečivo, zpracovává se vlastní ovoce na džemy a další produkty. Vše je vyráběno s láskou a provázeno modlitbou sester. Sestry získaly v letech 2021, 2022 i 2023 ocenění Regionální potravina pro výrobky Preclíky s kozím sýrem, Špaldový dortík s kandovanou mrkví, Kavárenský koláč a Pavlova.

Lahůdkové tyčinky s cibulkou a solí

Tyčinky se vyvalují a tvarují ručně z dobře vymíseného pružného těsta. Důležité je dostatečné vlažení výrobku, které mu dodává lesk. Restovaná cibulka a vepřové sádlo dodává tyčinkám charakteristickou vůni a vytváří z nich výbornou pochutinu k vínu, pivu nebo jen tak samotnou třeba na cestu. 

 

Medový perník

Tento perník je vyráběný podle receptu předávaného po generace. Díky vysokému obsahu medu a netradičně i ořechů zůstává perník při správném skladování stále měkký. Nízký obsah koření nezastíní vůni medu. Citrónová poleva je příjemným kontrastem sladkého pečiva. Celá výroba je ruční.

 

Robert Beneš

Pivovar Bizon byl založen v roce 2011 v obci Čižice u Plzně. Jako hostinský minipivovar se specializuje na vaření ležáků plzeňského typu a svrchně kvašených zastudena chmelených nefiltrovaných a nepasterizovaných piv. Výrobní proces spojuje tradiční řemeslné a rukodělné postupy s inovativními technologiemi. Varna pivovaru má kapacitu 10 hl a celkový objem tanků činí 245 hl.

Pivovar Bizon Hrobník 15 Černý speciál

Hrobník je spodně kvašený černý speciál s bohatým chuťovým profilem, sladší sladový základ tvořený ze čtyř druhů sladu vyvažuje patrná, ale příjemná hořkost českých odrůd chmele. V roce 2020 byl oceněn značkou Regionální potravina.

Pivovar Bizon Karolína Světlá 13 Světlý speciál

Pivo Karolína Světlá je harmonický světlý speciál s plnějším sladovým tělem a vysokou pitelností. Ukrývá v sobě rafinovanou chuť sladšího sladového základu, která postupně přechází v hořkost českých chmelů.

Pivovar Bizon Nostalgie 12 Světlý ležák

Nostalgie je světlý ležák vařený podle původní receptury z roku 1977. Zlatá barva, chlebnaté sladové tělo, hořkost a aroma žateckých chmelů vytváří vyváženou souhru chutí typickou pro český ležák.

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 932 produktů od 268 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.