Značka Klasa zdobí další řadu jedinečných a kvalitních výrobků od českých producentů

zpět

Prestižní označení kvality Klasa získala již řada skvělých výrobků a nově jej najdete například na medu od Dalibora Vraníka, pečivu ze střední a základní školy Jesenice, vepřové tlačence od Zemědělského družstva Unčovice, tvarůžkách vyráběných společností Tavoretus a řadě dalších potravin. S logem Klasa na oceněných výrobcích pocházejících výhradně z České republiky se spotřebitelé setkávají už dvaadvacet let.

Značku Klasa uděluje ministr zemědělství vždy na tři roky, stále vysokou a nekolísající kvalitu kontrolují Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa. Klasa je tak hodnotným ukazatelem a zárukou pro spotřebitele, kteří mají jistotu, že když přidají do nákupního košíku označený produkt, nakoupí za rozumnou cenu navýsost kvalitní výrobek. Logo Klasa totiž garantuje výjimečnou kvalitu a jedinečnost produktů, pakliže jde o srovnání s běžně dostupnými výrobky.

 

PRODUCENT

OCENĚNÝ PRODUKT

LIHOVAR LŽÍN

Lžínská slivovice 50%

 

Lžínská griotka 25%

 

TAVORETUS a.s.

Tvargle

RED MEAT s.r.o.

Vysoký roštěnec s kostí – steak

 

Nízký roštěnec s kostí – steak

 

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA JESENICE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Pivní cupcake

Plněný perníček

VÁHALA A SPOL. s.r.o.

Šunka Bečva – šunka nejvyšší jakosti

PATRIK KUČERA

Dršťková polévka

DALIBOR VRANÍK

Libavský med květový 

ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO UNČOVICE

Vepřová tlačenka z Gruntu

RAMDAM s.r.o.

Farmářské nudle polévkové

Nudličky do polévčičky

Libečkové nudle polévkové

 

Lihovar Lžín, spol. s r.o. 

Lihovar ve Lžíně, společně s pivovarem, byl v minulém století součástí velkostatku Lžín v držení rodu Schönburg-Hartensteinů. Když pivovar v roce 1881 dosloužil a byl zbourán, zůstal pouze Lihovar. Právě ten, zaměřený původně na výrobu surového lihu z brambor, byl v roce 1971 přestaven na ovocný lihovar a provozován až do roku 1992. Po čtyřech letech byl převzat soukromou společností, přičemž ta vybudovala novou kvasírnu, palírnu a sklad lihu a zavedla novou výrobu ovocných destilátů. Současně zde provozuje pálenici pro drobné pěstitele

 

Lžínská slivovice 50%

Lžínská Slivovice se řadí mezi tradiční a velice oblíbené nápoje v České republice. Základem klenotu je dvoustupňová destilace z vyzrálého kvasu, příprava je však částečně zahalena tajemstvím. Tento ovocný destilát je vyráběn z kvalitních odrůd švestek vypěstovaných na jihu Čech. Dvojí destilace dá vzniknout vynikající pravé Lžínské Slivovici.

 

Lžínská griotka 25%

Lžínská Griotka z čerstvých višní je vyrobena podle staré receptury. Její sladkokyselá chuť vzniká spojením kvalitního ovocného destilátu a zralých šťavnatých višní, které pocházejí z jižních Čech.

 

Tavoretus a.s.

TVARG je mimořádný komplex tvořený progresivním craftovým pivovarem, řemeslnou výrobnou Tvarglí a restaurací s letní zahrádkou. Příběh společnosti začal v závěru roku 2020, kdy po rozsáhlé rekonstrukci oživila památkově chráněné sklepy v areálu původně renesančního zámku ve Velké Bystřici u Olomouce. Bylo zde obnoveno pivovarské řemeslo, které má ve městě tradici již od roku 1579. Vedle pivovaru vznikla řemeslná výrobna voňavých Tvarglí. Spojení Tvarglí a piva v unikátní chuťový zážitek mají hosté možnost vyzkoušet v restauraci, kde je rovněž možné zakoupit veškeré vyráběné produkty.

 

Tvargle

Tvargle či tvarůžky jsou nízkotučný sýr zrající pod mazem. Ve zrekonstruovaných kamenných sklepích ze 16. století byla v roce 2020 založena nová tvarůžková výrobna. Řemeslná výroba Tvarglí pod valenými klenbami probíhá s vysokým podílem ruční práce. Jedinečné klimatické podmínky sklepů mají pozitivní vliv na zrání Tvarglí, které mají svou nezaměnitelnou chuť a aroma. Tvargle jsou dělány ze směsi výhradně českých tvarohů a při jejich výrobě nejsou používány žádné konzervanty ani barviva. Tento původní moravský sýr je specifický svou výraznou chutí a vůní a typickou zlatožlutou barvou. Obnovou produkce nastal návrat k původní tradici výroby na Hané. Tvargle jsou vyhledávány pro své skvělé nutriční hodnoty, při minimálním obsahu tuku jsou téměř z jedné třetiny tvořeny kvalitní bílkovinou.

 

Red Meat s.r.o.

Red Meat je firma zaměřující se na produkci českého hovězího masa ze speciálně dokrmovaných jalovic, převážně z plemene Aberdeen Angus. Společnost se soustředí na zrání masa suchou i mokrou metodou a nabízí maso italské kvality.

 

Vysoký roštěnec s kostí – steak

O vysokém roštěnci se říká, že je králem steaků. Tento zraje 55 dní suchou metodou ve speciálním zrárnách, kde ztratí až 35 % své váhy. Je díky tomu chuťově výrazný, intenzivní a křehký. Tomuto vysokému roštěnci se podařilo získat stříbrnou medaili na prestižní steakové celosvětové soutěži World Steak Challenge.

 

Nízký roštěnec s kostí – steak

Tento nízký roštěnec zraje 55 dní suchou metodou ve speciálním zrárnách, kde ztratí až 35 % své váhy. Je díky tomu chuťové výrazný, intenzivní a křehký. Nízké roštěnce od této společnosti putují do věhlasných (nejen) pražských restaurací. Ochutnat je můžete například v restauraci Alma nebo Červený jelen.

 

Střední škola a Základní škola Jesenice, příspěvková organizace

Střední škola a Základní škola Jesenice se pyšní dlouholetou tradicí, v roce 2025 oslaví již 65. výročí založení. Nabídka oborů vzdělání je pestrá a oceněné výrobky jsou dílem mistrů odborného výcviku a žáků a žákyň oboru vzdělání Cukrář a Potravinářská výroba. Jejich neuhasínající aktivita a kreativita vedou k vymýšlení nových receptur a nápaditému vizuálnímu zpracování cukrářských výrobků.

Pivní cupcake

Výrobek je jedním z moderních cukrářských trendů. Jedná se o lehký dezert, který chutí a vůní osloví široké spektrum konzumentů. Cukrářský výrobek z pivního těsta, ochucený lineckým džemem, ozdobený máslovo-sýrovým krémem. Výrobek je vláčný, lehce nahořklý. Na řezu je viditelné plnění lineckým džemem. Na vrchu je ozdoben spirálou z máslovo-sýrového krému, posypán skořicí a dozdobený čokoládovou přízdobou. Výrobek má charakteristickou vůni po černém pivu a kakau. Ovocný džem a krém zjemňují jeho lehce nahořklou chuť. Je uložen do papírového košíčku pro lepší manipulaci při distribuci i pro samotnou konzumaci

 

Plněný perníček

Výrobek je propojením klasických cukrářských trendů sahajících do hluboké minulosti. Použité suroviny vychází z tradic výroby perníkového těsta a jeho následného zpracování. Základem jsou dva perníkové korpusy, které jsou charakteristické silným leskem na povrchu, který získávají díky konečnému potření rozšlehaným vejcem. Oba korpusy jsou spojeny jablkovo-meruňkovou náplní, která dodává perníčkům charakteristickou vláčnost, jemnost a měkkost. Výrobek je na povrchu horní strany ozdobený jemnou bílkovou glazurou, dochucenou šťávou z citrónu a má charakteristickou vůni po perníkovém koření a medu. Krásnou hnědavou barvu mu dodává použité kakao, ovocná směs ho doplňuje o jemnou chuť a vláčnost. Celý výrobek je chuťové sladěný. Je možno vyrobit ho v nejrůznějších tvarech.

 

VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků

Když dědeček současných majitelů pan Robert Váhala zakládal v roce 1933 svou živnost, chtěl, aby si jeho zákazníci pochutnali. Potrpěl si na vybrané suroviny a poctivé řeznické řemeslo. To, co oceňovali lidé za doby první republiky, nabízí společnost zákazníkům i dnes. Pokračuje v tradici, dále rozvíjí rodinné recepty a přináší tu nejvyšší kvalitu všem milovníkům dobrého jídla.

 

Šunka Bečva – šunka nejvyšší jakosti

Tato šunka nejvyšší jakosti s obsahem masa až 92 % vzešla z rukou mistrů řezníků z této moravské rodinné firmy. Jemná chuť šunky zaručuje gurmánský zážitek. Šunka je krájená na tenké plátky, jejichž tvar připomíná vlnky na řece. Výrobek lze zakoupit v krájené 100 g verzi, nebo vcelku v českých obchodních sítích a řetězcích. Šunka Bečva se stala nejlepší novinkou v soutěži Volba spotřebitelů 2024.

 

Patrik Kučera

Řeznictví Patrik je malé řeznictví v obci Jistebník, které vyrábí své vlastní výrobky podle tradičních receptů – několik druhů párků, klobás, salámů, pečené speciality jako rolády či pečená masa i zabijačkové dobroty jako jsou jitrnice, jelita, tlačenka, paštiky a polévky.

 

Dršťková polévka

Na tento výrobek výrazné chuti je výrobce opravdu pyšný. Dršťky jsou krájené na poctivé kusy a nejsou používána žádná dochucovadla.

 

Dalibor Vraník

Včelařením se společnost aktivně zabývá od roku 2002. Farma byla původně vybudována v blízkém okolí Opavy. Prioritou se stalo produkovat kvalitní druhové medy v čisté oblasti bez monokultur, a proto došlo v roce 2012 k rozhodnutí přesunout rodinnou farmu do Starých Oldřůvek, do krásné krajiny břidlice. Zde mají včelstva bohatou pastvu, a to v přírodě, která nebyla zasažena těžkým průmyslem. Nacházejí se zde lesní a luční společenstva, ze kterých místní včelstva sbírají kvalitní nektarové a medovicové medy. Mezi doplňkové produkty společnosti patří výrobky z propolisu a vosku. V současné době se zde obhospodařuje cca 400 včelstev. 

 

Libavský med květový 

Tento nektarový med byl sbírán včelami na přelomu měsíce května a června, převážně z javoru klen, hlohu obecného a rostlinných společenstev lučních porostů. Má světlou barvu a jemnou lahodnou chuť. 

 

Zemědělské družstvo Unčovice

Firma zabývající se především tradiční rostlinnou a živočišnou výrobou za pomoci inovativních technologií se v roce 2023 rozhodla udělat další krok od prvovýroby až ke konečnému zpracování potravin. Vznikl tak projekt Hanácký grunt, který kombinuje prvky vlastní produkce, zpracování a následného prodeje v jednom místě s důrazem na čerstvost a kvalitu výrobků. V návaznosti provozu na podnikovou kuchyň je zajištěna maximalizace využití všech surovin a dotváří tak koncept Hanáckého gruntu.

 

Vepřová tlačenka z Gruntu

Vepřová tlačenka z Gruntu je vyráběna tradičním způsobem s využitím vepřového masa pocházejícího z vlastního chovu. V rámci výroby je kladem důraz na čerstvost masa, dodržování receptury a použití regionálních surovin bez užití konzervačních přípravků. V průběhu výrobního procesu je vařené maso tříděno a krájeno ručně, což v rámci selekce partií zvyšuje konečnou kvalitu výrobku. Po nakrojení tak tvoří tlačenka na řezu líbivou masovou mozaiku.

 

RAMDAM s.r.o.

Výrobce Ramdam s.r.o. pod značkou Tajemství chuti se zaměřuje na míchání a zpracovávání koření, bylin, ochucených strouhanek a výrobu těstovin. Pro společnost je nejdůležitější výběr kvalitních surovin a pečlivé ruční zpracování. Při výrobě se dává přednost přírodním ingrediencím bez nutnosti použití chemických barviv a aromat. Provozovna sídlí v Brně, kde zpracovává, mele a míchá produkty podle vlastních receptur. Výrobky jsou baleny do spotřebitelských obalů a dodávány do maloobchodní sítě, farmářských prodejen a prodejen zdravé výživy.

Farmářské nudle polévkové

Nudličky do polévčičky

Libečkové nudle polévkové

 

Těstoviny jsou originální ochucené vaječné sušené těstoviny. Jejich sytost barev, výrazná chuť i vůně vznikly pouze přidáním sušených přísad. Jejich příprava je velmi snadná, rychlá a těstoviny mají široké využití ve studené i teplé kuchyni a v neposlední řadě v jídelníčku zdravého stravování. Jsou jedinečné oproti mnoha jiným těstovinám na trhu obzvlášť svým složením z přírodních surovin bez jakékoli chemické přísady. Hlavní suroviny jsou pečlivě vybírány s důrazem na kvalitu a pochází z České republiky.

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech celkem 932 produktů od 268 českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.