9. ročník mezinárodního veletrhu FOR GASTRO & HOTEL 2019 se koná od čtvrtka 10. října do neděle 13. října na výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech. Návštěvníci se mohou těšit na speciality a aktuální trendy v gastronomii, přednášky, workshopy i atraktivní odborné soutěže. Milovníci vína jistě ocení přehlídku menších a středních vinařství, vinoték i pohostinských zařízení spojenou s degustacemi a možností nákupu. Zlatým hřebem pak bude finále soutěže Kuchař roku 2019, kterou pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Veletrh je ideální příležitost pro představení toho nejlepšího ze současné české gastronomie a potravinářství. Šestnáct výrobců kvalitních potravin, jejichž seznam je uveden na následující straně, bude v hale č. 1 prezentovat své výrobky oceněné značkami KLASA, Regionální potravina a BIO. Návštěvníci se mohou těšit např. na cukrářské i pekařské výrobky, sýry a mléčné produkty, masné výrobky, ke kterým se výborně hodí omáčky, okurky či křen, na zapití určitě přijde vhod pivo nebo pálenka.
Kvalitní potraviny dělají náš život bohatší, pestřejší a hlavně zdravější. Jejich podpora, šíření osvěty a motivace spotřebitelů, aby věděli, z jakého důvodu je pro ně dobré upřednostňovat kvalitu, patří do působnosti Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Pod jeho „patronát“ patří značky KLASA, Regionální potravina i BIO. Propagaci kvalitních potravin a vzdělávání spotřebitelů zastřešuje kampaň Akademie kvality, která má své vlastní webové stránky www.akademiekvality.cz.
Značka KLASA je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Ze značek potravin hraje prim u spotřebitelů právě KLASA. Zákazníkům pomáhá s orientací v nabídce potravin, výrobcům s propagací produktů. O Regionální potravinu se každým rokem soutěží ve 13 krajích, letos probíhal už desátý ročník. Své výrobky mohou přihlásit malí a střední zemědělci a producenti potravin do 250 zaměstnanců. Oceněné produkty jsou vyrobené v daném regionu a z místních surovin. „Nejmladšími“ značkami, které SZIF spravuje, jsou BIO Produkt ekologického zemědělství a Ekologická produkce. Biopotraviny nabývají na intenzitě. Jejich spotřeba v České republice v letech 2016 až 2017 vzrostla o 30,5 %.
Kvalita těchto značek je garantovaná státem, jejich administraci provádí SZIF.
Seznam výrobců kvalitních potravin na veletrhu FOR GASTRO & HOTEL 2019:
Výrobce |
Výrobky |
Andělka spol. s r.o. |
cukrářské výrobky |
BIO Verich |
biopotraviny - mošty, sirupy, zelenina |
Chovaneček s.r.o. |
fermentované masné výrobky |
Ing. Josef Elis - pekařství |
chléb, tyčinky, koláčky |
Farma U Švestkové dráhy, s.r.o. |
sušené švestky a švestková povidla |
Jaroslava Fojtíková |
zelí s jablky a křenem, slezská zeleninová bašta |
Jan Kakos |
marmelády a džemy |
KAND s.r.o. |
kečupy, hořčice, omáčky a brusinky |
Jana Kolrusová |
cukrářské výrobky |
Lihovar Lžín, spol. s r.o. |
pálenky |
MVDr. Václav Osička |
mléčné výrobky |
Pivovar Bizon |
lahvové pivo |
SEMIX PLUSO, spol. s r.o. |
snídaňové pečivo |
Sýrárna Danka |
sýry a mléčné výrobky |
TILAPIA s.r.o. |
výrobky z ryb |
Jan Záhorka - pivovar Hulvát |
pivo Hulvát 11 |